Home (030) 767 03 90

Dynamis: Logistieke sector kiest voor nieuwbouw door gebrek aan kwalitatief aanbod

82376_V2_CoverGraphic_Logistiek.jpg

Door een sterk opnamejaar is het aanbod van logistieke panden[1] wederom afgenomen. Per 1 januari 2017 is nog 1.387.800 vierkante meter logistiek vastgoed beschikbaar voor verhuur of verkoop, dit is 13% minder dan een jaar hiervoor. In de vijfentwintig voor logistiek relevante regio’s is in 2016 het opnamevolume met 18% afgenomen naar een niveau van 907.600 vierkante meter. Toch ligt het opnamevolume nog ruim boven het langjarig gemiddelde, waardoor sprake is van een sterk logistiek opnamejaar. De meeste opnames hebben plaatsgevonden in de regio’s Nijmegen, Venlo, Rotterdam en Tilburg. Voornamelijk de regio Nijmegen springt er uit met twee grote transacties op het nieuwe bedrijventerrein Park15, zowel LIDL als Nabuurs/Heinz realiseren hier een XXL distributiecentrum. Dit blijkt uit het rapport Sprekende Cijfers Marktscan Logistiek 2017 die vandaag verschijnt.

Lees meer

Spraakmakende Transacties maart 2017

82379_Molenbeek-Drift-bewerkt.jpg

Uitgelicht aanbod: Drift 17 te Utrecht

Type: Monumentale kantoor – en/of opleidingsruimte in het centrum van Utrecht
Oppervlakte: Circa 1.044 m2 verdeeld over 4 verdiepingen met 10 parkeerplaatsen
Omschrijving: Drift 17 is gelegen op loopafstand van alle stedelijke voorzieningen, met uitzicht op het Janskerkhof en op steenworp afstand van de Neude. Iedere zaterdag is het Janskerkhof toneel voor de van oudsher bekende bloemen- en plantenmarkt. Tevens zijn er rondom het plein leuke restaurantjes, een cocktailbar en talloze koffietentjes.

Het statige pand dateert uit de 16e eeuw en in de 17e eeuw werd de rechtervleugel en een koetshuis aan de Keizerstraat toegevoegd. In 1898 vestigde de vermaarde Utrechtse edelsmid Jan Hendrik Brom, lid van het Bernulfusgilde, hier zijn smederij. Aan de Drift lagen de tekenkamers. Brom liet de voorgevel verbouwen door architect P.J. Houtzagers met toevoeging van allerlei neo-elementen. De hal in Art Nouveau stijl ontwierp hij samen met zijn leerling Gerrit Rietveld. De fabrieksschoorsteen die uit het dak van het koetshuis oprijst, herinnert nog aan de fabriekshal van de smederij. Het object heeft nadien diverse gebruikers gehad waaronder ABN-AMRO en Universiteit Utrecht.

Lees meer

Dynamis: Krapte op de bedrijfsruimtemarkt biedt ruimte voor nieuwbouw

82352_CoverGraphic_Bedrijfsruimtemarkten.jpg

Het afgelopen jaar is het aanbod van bedrijfspanden sterk afgenomen, het aantal voor verkoop of verhuur beschikbare vierkante meters bedrijfsruimte is met 24% gedaald naar 4.384.700 vierkante meter in de 28 geanalyseerde regio’s. In de vier grote steden lag de daling nog veel hoger (30%). Uitzondering is Utrecht waar juist een toename heeft plaatsgevonden. De oorzaak voor de totale afname komt voort uit, in navolging van een sterk opnamejaar in 2015, wederom een hoog opnamevolume in 2016. Ondanks een afname van (8%) vergeleken met het voorgaande jaar, is er nog steeds sprake van een hoog volume ten opzichte van voorgaande jaren. Een belangrijk aandeel van de opnames wordt gevormd door logistiek vastgoed. Ook in 2016 is het initiatief genomen voor een groot aantal nieuwe distributiecentra. Dit blijkt uit het rapport Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten 2017 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars die vandaag verschijnt.

Lees meer

Record aantal kantoren omgebouwd naar woningen in 2015 en 2016

82315_IMG-20170119-WA0009.jpg

De afgelopen jaren is er veel geschreven en gesproken over de transformatie van kantoren naar woningen.

 

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Dynamis (030) 767 03 90
Deze website is het beste te bekijken als uw tablet gekanteld is.