Blog: Bas en Bas in de bezemwagen: “Een kras staat gelijk aan een val”
18-10-2018

Blog: Bas en Bas in de bezemwagen: “Een kras staat gelijk aan een val”

Bas en Bas in de bezemwagen: “Een kras staat gelijk aan een val”

Bas van der Veen en Bas Veldkamp vormden tijdens de Go to Expo-fietstocht met z’n twee de bezemwagen. Zij reden mee, zorgden er elke dag voor dat de stops goed geregeld waren, dat de renners erbij bleven, dat er altijd een noodlijn was waarop ze bereikbaar waren. Als het moest, dan stonden ze er. Die mentale steun was ongelooflijk belangrijk. Bas van der Veen vertelt:

Petje af
“Toen we begonnen, dacht ik nog: van Heerlen naar Keulen, dat is een beste afstand, helemaal voor de niet-professionele rijders. Ik heb zelf geen ervaring met wielrennen, hooguit af en toe een finish gekeken op tv. De professionals laten het er allemaal zo makkelijk uitzien, terwijl het een echte veldslag is. Voor mijzelf als bestuurder van de bezemwagen is het natuurlijk een stuk makkelijker geweest, enkel af en toe gas geven en dat is het. Al was het continu volgen van de rijders, het opletten op het verkeer, goede ontmoetingsplekken uitzoeken, ook ‘best vermoeiend’. Maar dat staat toch in schril contrast met wat de rijders geflikt hebben. 10 uur per dag in een auto zitten is vervelend, maar zeker geen veldslag, 10 uur per dag met de fiets berg op en berg af… petje af hoor.”

Mooie momenten
“Tijdens de dagen zijn er veel mooie momenten geweest. Een van die momenten is dat we Paul de berg af zagen knallen, terwijl de renners op dat moment juist naar boven moesten. “Even iemand ophalen”, kregen we te horen. Paul had alles in de gaten, dus ook als iemand het niet kon bijhouden of als de berg net een procentje te steil was. Ik heb het vaker geroepen en blijf erbij: Wat een held is dat zeg!”

Humor
“Verder hadden we natuurlijk de humor van Arjan, die ons allen geholpen heeft, de bijdehante opmerkingen van Guido en Sjoerd met dat lekkere Rotterdamse accent, I love it!”

Lachen en motiveren
“Er is zoveel gebeurd in zo weinig tijd en die tijd was onderverdeeld in dagen, alleen zijn de dagen mij niet meer helder, het is een grote aaneensluiting geweest van lachen en motiveren.”

Zwaar
“Voor mij is het het ‘zwaarst’ geweest op de terugweg, na een korte nacht weer de hele dag in de auto en nu met een stel voldane wielrenners erbij. De laatste lootjes wegen het zwaarst zegt men, en men heeft gelijk. De bedoeling was iedereen weer veilig thuis te brengen en dat is gelukt. Het zwaarst was het dus om bij thuiskomst (en onderweg) nog even de ogen open te houden, om in alle rust het hele weekend nog eens even samen te vatten. Maar, waar hebben we het over… als het zwaarste moment is om de ogen open te houden… als dat alles is. Die rijders die hebben het pas zwaar gehad, dagen op de fiets, van ’s ochtends vroeg tot begin van de avond, continu. Dus eigenlijk mag ik wel zeggen dat ik het best makkelijk heb gehad.”

“Geen losse wielrenners”

Echt een team
“Ik heb wat geleerd afgelopen weekend, we zijn een team, geen losse wielrenners, maar echt een team. Samen uit en samen thuis. En daarnaast heb ik geleerd dat je racefiets nooit met de tandwielen naar onder mag neerleggen en altijd moet oppassen dat er geen krassen op de fiets komen. Want dit mag niet in de wielerwereld, een kras staat gelijk aan een val. Niet dat ik zelf een racefiets heb, maar het is toch een leuk weetje.”

“Ik zal nooit vergeten hoe krachtig een mens kan zijn als die iets voor een ander doet”

“Ik zal nooit vergeten hoe krachtig een mens kan zijn als die niet iets voor zichzelf doet, maar voor een ander, in dit geval een goed doel. Een aantal rijders hebben afgelopen dagen iets laten zien, wat we vooraf nooit hadden kunnen bedenken. De kracht om maar door te gaan, niet opgeven, zichzelf tegenkomen en dan toch nog een tandje bijzetten. Fantastisch!”

Onbetaalbaar
“Resumé: het was een vermoeiend weekend waar ik mensen dingen heb zien doen die ik niet vooraf had kunnen bedenken. Er is gelachen, gehuild, gezweet en met name keihard gefietst! Lekker man!”

“Als je me zou vragen of ik volgend jaar weer beschikbaar ben, dan luidt mijn antwoord volmondig JA. Zo’n weekend meemaken met deze groep, onbetaalbaar.”

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.