Wat kun je als huizenbezitter zelf doen aan duurzaamheid? 5 tips

Geschreven door Dynamis Redactie op 10 oktober 2017

Een beetje duurzaamheid begint bij jezelf. Dus vandaag op de 9e Dag van de Duurzaamheid geven we 5 tips om je huis(houden) duurzamer in te richten. Allemaal praktisch genoeg om er vandaag nog mee te beginnen.

  1. Krijg inzicht in je verbruik – Jeroen van Bokhoven, partner Boek en Offermans Makelaars

    “Sinds ik weet wat een waterkoker doet met mijn verbruik, vul ik hem nooit meer helemaal.” Keer op keer blijkt dat inzicht een belangrijke stap is om duurzamer te leven. Dus kom erachter wat simpele huishoudelijke taken doen met je verbruik. Dan kun je beter afwegen wat je wel en niet doet. Schaf bijvoorbeeld vandaag nog een slimme meter aan. En heb je er al één, houd het verbruik van apparaten dan nog beter in de gaten.

  2. Zet je zonnepanelen nog slimmer in – Jan Joost van Dijk, partner Van der Sande Makelaars

    Heb je zonnepanelen? Dat is alvast stap 1. Stap 2: de stroom die je direct uit je eigen zonnepanelen haalt, is het duurzaamst. De meeste stroom gaat echter terug naar het net (grofweg 30% wordt direct gebruikt, 70% gaat terug). Heb je zonnepanelen en wil je duurzamer stroom gebruiken, dan moet je dus eigenlijk zorgen voor zo veel mogelijk verbruik overdag – als de zon schijnt. Lastig plannen misschien. Maar je (af)wasmachine kun je misschien wel zo instellen dat hij midden op de dag gaat draaien. Grote kans dat die dan draait op directe zonnestroom.

  3. Neem een warmtepomp - Caspar Branderhorst, vennoot Snelder Zijlstra Makelaars

    Is je combiketel binnenkort aan vervanging toe? Overweeg dan een warmtepomp. Een waterpomp is een duurzaam alternatief voor je cv-ketel op gas: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 40 tot 60%. Je stroomverbruik neemt overigens wel toe, omdat de warmtepomp op elektriciteit gaat. De warmtepomp is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Helemaal omdat je er de komende tijd subsidie voor kunt krijgen. Begin dus vandaag al met de oriëntatie. Dan heb je als je huidige ketel kapot gaat, meteen een duurzame oplossing.

  4. Zorg voor goede isolatie – Erwin Broersma, vennoot BMV Makelaars

    Ongeveer 75% van de woningen in Nederland is niet goed geïsoleerd. Hier valt dus nog een hele hoop winst te behalen! En dat, terwijl de voordelen talrijk zijn. Niet alleen het milieu wordt blij van de vermindering van CO2-uitstoot, jij zit er zelf ook een stuk behaaglijker bij met goede isolatie. Je moet er in de meeste gevallen wel eerst voor investeren, maar uiteindelijk bespaar je ook op je vaste lasten. Schakel een energieadviseur in om te kijken waar jij beter kunt isoleren en dus beter kunt besparen.

  5. Deel je tips, doe het niet alleen – Martijn Bosschers, partner Molenbeek Makelaars

    Je hebt zelf vast ook dingen die je doet om je huis of je huishouden duurzamer te maken. Deel je tips! Met vrienden, familie, met ons hier onder dit blog. Want door over duurzaamheid te praten, breng je mensen op ideeën. En ideeën zorgen ervoor dat mensen sneller in actie komen. Dus deel je tips hieronder en wie weet begint er iemand vandaag nog met de uitvoering ervan. Uiteraard kan je ook contact opnemen met een van de Dynamis partners voor meer tips en het bespreken van de mogelijkheden. Wij helpen je graag!

Dynamis Redactie
Neem contact op met Dynamis

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Groeiende rol van AI in de logistieke sector

Groeiende rol van AI in de logistieke sector

Vorige week heeft Dynamis Logistiek de algemene marktontwikkelingen en de huisvesting van verschillende typen logistieke dienstverleners in Nederland besproken. Lees via de link dit...
Innovatie en Flexibiliteit in de Logistieke Sector

Innovatie en Flexibiliteit in de Logistieke Sector

In dit artikel gaat Dynamis Logistiek in op de marktontwikkeling 2023/2024 en de ruimtelijke ontwikkeling van huisvesting van verschillende gebruikers van logistiek vastgoed in...
Bekijk overzicht