Passie voor de architectuur
Van nature ben ik een creatief persoon. Van jongs af aan was ik al veel aan het tekenen. Ik probeerde de tekeningen dan zo gedetailleerd mogelijk te maken. Door middel van schetsen kun je heel snel iets wat in je hoofd zit tot leven laten komen. Die passie voor architectuur heb ik overigens van geen vreemde. Mijn vader wilde vroeger eigenlijk ook architect worden, maar doordat hij het bedrijf van zijn vader moest overnemen kwam het er tot zijn spijt niet van. Misschien is dat gevoel voor architectuur, vormgeving en kunst wel iets wat in mijn DNA zit. Daar prijs ik mezelf gelukkig mee, want hoe geweldig is het als je je werk kunt maken van iets wat je goed kunt en écht leuk vindt.
Het ontstaan van Bob Romijnders Architectuur + Interieur
Ik kom zelf uit een ondernemersfamilie. Mijn broer en mijn vader runnen samen een dakdekkersbedrijf en ook een aantal van mijn ooms en neven hebben bedrijven in de bouw(techniek). Doordat ik al van jongs af aan ben meegenomen in deze wereld is die passie op een natuurlijke manier verder ontwikkeld.
Tijdens mijn opleiding, ik was 23 jaar, ben ik bij Peter Heuvelmans Architecten terechtgekomen. Bij dit architectenbureau kreeg ik de mogelijkheid om aan topprojecten te werken. Hier heb ik heel veel praktijkervaring opgedaan en leerde er alle facetten van het vak en dan met name de luxere (interieur)architectuur. Van het maken van een perfect uitgekiend indelingsplan tot de selectie van de mooiste materialen. Peter Heuvelmans’ stijl was wat klassieker en extravaganter dan die van mij. Naarmate mijn stijl zich steeds meer de andere kant op ontwikkelde, begon het bij mij te kriebelen om voor mezelf te beginnen.
Een compleet plan
Ons bureau bestaat momenteel uit acht mensen, allemaal specialisten op het gebied van architectuur en interieur. Ieder heeft zijn of haar eigen kwaliteiten en samen komen we tot bijzondere ontwerpen. Ontwerpen waarbij bovengemiddeld veel is gekeken naar functionaliteit, het optimaal benutten van ruimte en kleur- en lichtbeleving. We richten ons voornamelijk op de particuliere markt. We streven naar een hoog niveau waarin we de opdrachtgever volledig willen ontzorgen. Dus wij maken een compleet ontwerp van het interieur, architectuur en ook regelmatig van de tuin. Alles wordt op elkaar afgestemd. Elk onderdeel moet in elkaar overlopen. Doordat we alle specialismen in huis hebben, kunnen we opdrachtgevers professioneel begeleiden bij het complete ontwerpproces.
De onderscheidende factor
Wij zijn continu bezig met: hoe kunnen we het nóg beter doen? Hoe kunnen we de verwachtingen van onze opdrachtgevers overtreffen? Die drive zit heel diep. Hoewel ons team hoofdzakelijk bestaat uit jonge (interieur)architecten, hebben we veel ervaring in huis. We streven altijd naar de optimale binnen-buiten-beleving. Onze visie is dan ook om van binnen naar buiten te ontwerpen waarbij de woning en de buitenomgeving op een prettige manier in elkaar overlopen. Tijdens de opname van een nieuw project beginnen we met allerlei praktische vragen, bijvoorbeeld: doe je die boodschappen met de auto of met de fiets? Waar parkeer je de auto? Kortom, waar kom je thuis met de boodschappen? Je wil niet met zware boodschappentassen door het halve huis hoeven te lopen, dus de (bij)keuken moet dichtbij de parkeerplaats liggen. Anderzijds wil je de keuken bijvoorbeeld ook het liefst op het oosten positioneren, want als je zondagochtend een eitje gaat bakken wil je wel een lekker zonnetje in de keuken hebben. Elk project is anders. Ik denk dat wij heel goed zijn in het oplossen van vaak complexe puzzels die de gecombineerde expertise van interieur en architectuur samenbrengen.
Het team wat we nu hebben is perfect in grootte en samenstelling. We hebben een mooie balans hebben gevonden met de verschillende specialismen. En ikzelf ben nog steeds betrokken bij alle projecten en kan me nog bemoeien met het creatieve proces. Als het team te groot wordt dan ben je alleen maar aan het managen en dat wil ik niet.
Het project dat mij het meeste is bijgebleven
Toen ik net voor mijzelf was begonnen was het veel moeilijker om mensen te overtuigen en ze het vertrouwen te geven dat ik iets moois voor hun kon maken. Ik had immers nog weinig referenties. Ik werkte vanaf de zolderkamer bij mijn moeder thuis en ontving potentiële opdrachtgevers bij haar aan de keukentafel. Niet erg professioneel natuurlijk, maar toch denk ik er met veel plezier aan terug.
Een van mijn eerste opdrachten was de verbouwing en uitbreiding van een prachtige boerderij en een aangrenzende schuur. Onze opdrachtgevers wilden een verbinding tussen beide gebouwen realiseren. Ze hadden slechts één harde eis: het mocht geen moderne glazen doos worden. Met deze eis in het achterhoofd ging ik ontwerpen, maar ik kwam toch telkens terug op een transparante glazen verbinding. In mijn ogen kwam de charme van de boerderij hiermee juíst het meest tot zijn recht. Om toch een bepaalde mate van privacy te creëren bedacht ik een systeem van stalen frames waarin houten lamellen toegevoegd konden worden. Met knikkende knieën presenteerde ik het ontwerp aan mijn opdrachtgevers, maar al na een eerste blik op het ontwerp waren ze verkocht. Achteraf gezien was dit eigenlijk een hele mooie en bijzondere eerste opdracht. Daarmee kon ik mezelf laten zien en laten zien wat de meerwaarde is van mij als architect.
Droomproject
Ik hoop dat ik ooit een huis mag ontwerpen op een bergrand. Een huis in James Bond-stijl op een mooi eiland, dat zou te gek zijn. Een woning die je aan de buitenkant moeilijk kunt doorgronden. Dat je bijvoorbeeld aan komt rijden in een grot en dat je vervolgens binnenkomt in een oase van licht en ruimte met uitzicht op het azuurblauwe water van de zee. Dat lijkt me zo gaaf!
Grootste uitdaging
Mijn mooiste uitdaging blijft altijd om de ideeën en wensen van opdrachtgevers naar een hoog niveau te tillen en ze hiermee te verassen. Alle puzzelstukjes moeten op hun plek vallen. Ze moeten bij ons de deur uitlopen met het gevoel dat we hun thuis hebben gemaakt, een huis dat helemaal is afgestemd op hun wensen en dat klopt met hun levensstijl.
Toekomst
Ik had 5 jaar geleden echt niet kunnen dromen waar we nu staan. In zo’n pand als waar we nu zitten. Dat we hier zitten hebben we min of meer te danken aan Harry van Loon (makelaar bij Strijbosch Thunissen Makelaars). Samen met enkele collega’s zat ik op het terras toen Harry voorbij kwam gelopen. We raakten aan de praat en ik vertelde hem dat we op zoek waren naar een nieuwe bedrijfsruimte omdat ons team in korte tijd erg gegroeid was. Harry dacht even na en zei: “Ik heb wel iets voor je. Een prachtig pand aan de Oranjesingel!” Niet veel later ben ik gaan kijken en nu zitten we hier.
Tips voor jullie
Als je de beslissing hebt genomen om met een interieurarchitect of interieurontwerper aan de slag te gaan, betrek diegene er dan vanaf het allereerste moment bij. Er moeten namelijk veel belangrijke keuzes gemaakt worden op het allereerste moment, bijvoorbeeld over de aanleg van elektra. Een goed doordacht plan heeft grootse effecten op de uiteindelijke beleving van de woning.
Contact:
Bob Romijnders Architectuur + Interieur
Oranjesingel 57
6511 NP Nijmegen
024 212 20 41
info@bobromijnders.nl