5 tips om je woning verkoopklaar te maken
27-09-2017

5 tips om je woning verkoopklaar te maken

Aanstaande zaterdag 30 september 2017 is het weer NVM Open Huizen Dag! Doe je zaterdag als verkoper van je huis mee aan Open Huizen Dag? Uiteraard wil je als verkopende partij dat huizenbezoekers direct voor je huis vallen en een bod doen. Mocht je meedoen aan de Open Huizen dag dan heb ik 5 tips om je huis verkoopklaar te maken.

De tips zijn gebaseerd op praktische toepasbaarheid en eigen ervaring. Ik heb namelijk een nogal verhuisgekke zus … Doe er je voordeel mee en succes!

Tip 1: creëer rust en ruimte
Zorg ervoor dat je woning ruimtelijk oogt en zorg voor rust. Potentiële kopers zijn snel afgeleid. Zorg ervoor dat kasten, tafels en vensterbanken opgeruimd zijn en verwijder onnodige accessoires. Bij mijn zus is het altijd gezellig rommelig in huis. Op de tafel liggen boeken, papieren, spulletjes, prullaria. Dat is leuk, alleen niet als potentiële kopers je woning komen bezichtigen. Want ja, dan letten mensen inderdaad meer op wat er op de tafel ligt dan hoe de woning er echt uitziet. Plaats alle overbodige zaken daarom in een kast. Plaats wel mooie sierkussens op de bank en bijvoorbeeld een plateau met kaarsen op tafel. Hierdoor oogt je woning ruimtelijk, ordelijk en straalt het toch sfeer uit.


Tip 2: maak de vloer leeg
Zorg ervoor dat de vloer leeg is. Met andere woorden: zet geen spullen op de grond, onder de tafel, naast de bank of in de hoek. Dit oogt rommelig en slordig. Als je bij mijn zus de woning binnenkwam, stonden in de gang altijd schoenen, voetbaltassen en lagen er paraplu’s op de vloer. Dit is geen goede ontvangst voor potentiële kopers. Berg deze spullen op in de gangkast, schoenenkast of de schuur of bergruimte.


Tip 3: maak je huis instapklaar
Potentiële kopers willen een instapklaar huis. Dit betekent dat ze er direct in willen zonder veel aan het huis te moeten doen. Zorg dus voor een lichte, neutrale inrichting en haal alles wat te persoonlijk is (zoals foto’s) weg. Potentiële kopers moeten het idee krijgen dat zij er kunnen wonen, niet jij. Te kleurrijk is dan al snel te persoonlijk. Een paar potten verf met een neutrale kleur kunnen het verschil maken. En die kleine klusjes die je altijd nog moest doen, maar waar je nooit de tijd voor nam? Probeer ze snel wel te doen.

Tip 4: maak je tuin mooi
Zorg dat je tuin er verzorgd uitziet. Dit betekent even met een bladblazer door de tuin om de bladeren te verwijderen. Onkruid wieden en uitgebloeide bloemen in de tuin en eventuele bloembakken vervangen. Zorg dat je tuinset voorzien is van kussens zodat potentiele kopers direct in de tuin willen blijven. Bij een van de woningen had mijn zus alleen gras in de tuin en een terras met een tuinset. Uiteindelijk heeft ze een schutting geplaatst, een terras aan de waterkant gemaakt en een border gemaakt met mooie planten, zodat de tuin er groter en ruimtelijker uitzag.

Tip 5: zet koffie of bak een taart
Deze tip ken je waarschijnlijk wel, maar blijft een topper. Zet verse koffie of bak een taart. De lucht van verse koffie of versgebakken appeltaart zorgt voor een positieve houding van potentiële kopers. Ze ervaren wat het is als ze in de woning wonen. Ze kunnen zich inleven.

Op naar een succesvol open huis!
Ik wens je veel succes én plezier met de Open Huizen Dag. Hopelijk wordt je woning snel verkocht. Mocht je vragen hebben of meer tips willen, neem dan gerust contact op!

Meer weten over de auteur Manon Veldkamp? Bekijk meer info over Manon of op LinkedIn

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.