Is dit het kantelpunt?

Geschreven door Edwin Rosenbrand op 23 november 2021

Deze vraag krijgen wij met enige regelmaat gesteld door zowel kopers als verkopers die wij begeleiden met ons kantoor.

Aankoopklanten die de verwachting uitspreken dat het echt niet gekker kan worden en een kwestie van tijd is dat de huizenprijzen zullen dalen. En anderzijds verkopers die hals over kop hun woning in de verkoop willen zetten ook al is de oplevering van hun nieuwe woning een jaar later. Is die onrust terecht en waar wordt die door veroorzaakt?

Die vraag is niet zo simpel te beantwoorden ook al is de onrust wel eenvoudig te herleiden. De hypotheekrente is in jaren niet zo laag geweest, maar tegen het einde van het jaar lijkt het er toch op dat de almaar dalende rente nu langzaam op gaat lopen. De grote hypothecaire geldverstrekkers zoals: Rabobank, ABN AMRO en ING hebben de hypotheekrente inmiddels verhoogd. Die wijziging, hoe minimaal ook, leidt direct tot onrust op de huizenmarkt. Zoals eerder geïllustreerd nemen steeds meer klanten verontrust contact op met de geldverstrekkers en makelaars. Moeten ze nu hun hypothecaire geldlening oversluiten, leidt de rentestijging tot een daling van de huizenprijzen of is er geen reden voor paniek?

Laten we eens inzoomen op de reden die de onrust veroorzaakt, de stijging van de hypotheekrente.
De economische vooruitzichten zitten nog altijd in de lift en is sterker dan eerder werd verondersteld. Daarentegen blijft de onzekerheid over de gevolgen van en het verdere verloop van de pandemie lastig te voorspellen. Het directe gevolg van de coronacrisis is een toenemende vraag naar producten waarbij een wereldwijd aanbodprobleem in productieketens heeft geleid tot economische verstoringen. De recente explosie van de energieprijzen heeft voor een verdere druk op de economie gezorgd met een oplopende inflatie als gevolg. De ECB heeft daarop de lange rente verhoogd waarbij de banken genoodzaakt zijn de hypotheekrente te verhogen.

Wordt dit dan het kantelpunt waarbij de rente verder op gaat lopen en zijn weerslag gaat hebben op de huizenprijzen? Om maar direct met de deur in huis te vallen, nee dat verwachten wij niet. De ingezette stijging van de lange rente in september en oktober loopt misschien nog iets op richting het einde van het jaar. De stijging van de mondiale inflatieverwachting is daar de belangrijkste reden voor. President Lagarde van de ECB heeft in oktober aangegeven dat volgens de huidige ramingen de inflatie in 2021 boven de 2% ligt, maar in 2022 en 2023 weer fors daalt en ruim onder de 2% uitkomt. De verwachting is dat de lange rente als gevolg van dalende inflatie ook weer zal gaan dalen. Tel daarbij op dat de krapte op de woningmarkt niet in de komende jaren kan worden opgelost dan is onze conclusie helder.

Advies of vragen?
Heeft u vragen hoe om te gaan met uw eigen woningvraagstuk of een aanvulling op bovenstaand relaas, bel ons voor een vrijblijvende afspraak of advies.

Edwin Rosenbrand, Vennoot en Makelaar RM RT bij Frisia Makelaars partner in Dynamis te Den Haag. Bel 06 - 29 06 01 34 of mail rosenbrand@frisiamakelaars.nl

Of neem vrijblijvend contact op met een Dynamis makelaar bij u in de buurt.

Is dit het kantelpunt?
Edwin Rosenbrand
Neem contact op met Edwin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Ophef over fikse verhoging van erfpachtcanon in Den Haag

Ophef over fikse verhoging van erfpachtcanon in Den Haag

Recentelijk heeft de gemeente Den Haag voor flink wat ophef gezorgd met haar besluit om de erfpachtcanon in de stad bij nieuwe erfpachtcontracten fors te verhogen. Veel huiseigenaren worden...
Bekijk overzicht