Loopt de binnenstad van Culemborg leeg Verdwijnen alle winkels
05-10-2017

Loopt de binnenstad van Culemborg leeg Verdwijnen alle winkels

Loopt de binnenstad van Culemborg leeg Verdwijnen alle winkels

In het centrum van Culemborg bevinden zich diverse winkels die gevestigd zijn in een groot aantal monumentale panden. Door de jaren heen is het winkelcentrum wel veranderd. Culemborg is van oudsher een gemeente met stadsrechten. Het is een pittoreske plaats waar het ons kent ons is. Wat gaat er de komende jaren gebeuren met het winkelcentrum van Culemborg? Wordt de leegstand opgevuld? Of komt er een tweede winkelcentrum?

Uitkomst volgens het rapport Sprekende Cijfers Winkelmarkten

Het rapport Sprekende Cijfers Winkelmarkten geeft duidelijk aan dat de middelgrote gemeenten van vraagstimulerende maatregelen naar krimpacceptatie en aanbodgerichte maatregelen moeten overstappen. Geldt dit ook voor Culemborg?

Helaas is er in de binnenstad van Culemborg sinds 20 maart 1997 betaald parkeren ingevoerd, wat er toch voor kan zorgen dat mensen wegblijven uit het centrum. Ruim 20 jaar geleden was het altijd druk in het centrum van Culemborg. Er was een gevarieerd aanbod aan winkels. Op vrijdagavond was er koopavond en dan waren veel Culemborgers in het centrum te vinden. De één was aan het shoppen en de ander zat op het terras, in de kroeg of in een restaurant. Je kwam altijd wel bekenden tegen. Tegenwoordig sluiten sommige winkels om 18.00 of 20.00 uur. Je ziet vrij weinig winkels die nog tot 21.00 uur open zijn. De Culemborgers zijn er niet te vinden. Het centrum is op vrijdagavond (koopavond) uitgestorven.

Winkels verdwijnen en lunchrooms en restaurants groeien in Culemborg

In het centrum van Culemborg zie je dat de grote winkelketens en kleine ondernemers verdwijnen. Het begon 10 jaar geleden dat de groenteboer stopte. Zo vers als de groente daar was, kun je ze niet in de supermarkt krijgen. Schoenenwinkel Scapino is ook failliet gegaan. Binnenkort opent een zaak in het voormalige pand van Scapino waar je iets kan drinken en de kids kunnen spelen in de ballenbak. Inmiddels is ook winkelketen Vögele failliet. In de meeste panden komen op dit moment eetgelegenheden.

Concreet plan van de winkeliersvereniging en de gemeente

Om voor meer bedrijvigheid te zorgen zijn de winkeliersvereniging en de gemeente begin van dit jaar een actie gestart: “Win je eigen winkel”. Degene met het beste idee hoeft zes maanden geen huur te betalen. De winnaars gaan binnenkort een escaperoom openen in het centrum van Culemborg. De jury was duidelijk: de Escaperoom is iets nieuws voor Culemborg en heeft potentie een hele nieuwe doelgroep naar de Culemborgse binnenstad te trekken. In het winkelpand starten de jonge ondernemers een escaperoom, met als thema de geschiedenis van Culemborg. Of het gaat aanslaan zal de tijd leren. Wat denk jij?

Plannen voor een tweede winkelcentrum

De gemeente heeft het plan om de westzijde van het station Culemborg dat momenteel nog uit verouderde bedrijfsgebouwen bestaat op te knappen. Er zou een supermarkt van AH moeten komen (die nu nog in het centrum is gevestigd), aangevuld met horeca, winkeltjes gericht op reizigers en ontspanningsfaciliteiten zoals sport, film en bowling. De daadwerkelijke invulling is nog niet duidelijk.

Dit betekent een tweede winkelcentrum. Iedereen die het rapport Sprekende Cijfers Winkelmarkten 2017 goed leest, zal concluderen dat Culemborg dit niet moet willen. Wat denk jij?

Volg auteur Manon Veldkamp op twitter of LinkedIn of volg ons op onze Dynamis facebookpagina

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.