Tekort aan hoogwaardige kantoorruimte verspreidt zich als olievlek door Nederland

Geschreven door Dynamis op 5 maart 2020

Kwalitatieve schaarste houdt de Nederlandse kantorenmarkt in zijn greep. Jaar na jaar is het kantorenaanbod gekrompen, waardoor hoogwaardige kantoorruimte inmiddels ook buiten de Randstad zeer beperkt beschikbaar is. Door het tekort moeten zoekende partijen concessies doen wat betreft locatie, kwaliteit of grootte.

Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2020 van Dynamis.

Tekort aan hoogwaardige kantoorruimte verspreidt zich als olievlek door Nederland

Kantorenmarkten van Den Haag, Eindhoven en Amersfoort maken inhaalslag

Het gebrek aan kwalitatief hoogwaardige kantoorruimte remt inmiddels de dynamiek in de grootste kantorenmarkten van Nederland. Juist op de plekken die kort na de crisis een sterk herstel vertoonde, is de groei gestagneerd of zelfs omgezet naar een daling, zoals in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. De runner-ups konden in 2019 profiteren van het gebrek aan hoogwaardige kantoorruimte in deze gemeentes, de vraag naar kantoorruimte in Den Haag, Eindhoven en Amersfoort bereikt hierdoor recordhoogtes.

Kwalitatieve schaarste raakt ook kantorenmarkten buiten de Randstad

Het sterke herstel van de vraag op kantorenmarkten buiten de Randstad, leidt ook hier tot kwalitatieve schaarste in het aanbod. In onder andere Arnhem, Breda, Nijmegen, maar ook in Venlo en Venray is er sprake van een zorgwekkend gebrek aan beschikbare kantoren met de gewenste kwaliteiten.

De schaarste concentreert zich voornamelijk op centrum- en stationslocaties. Om de druk op deze locaties te verlichten moet ook buiten de Randstedelijke kantoorgebieden meer aandacht komen voor kwalitatieve nieuwbouw en renovatie. Met kwalitatieve kantoorruimte op OV-knooppunten worden deze locaties bovendien aantrekkelijker voor gebruikers die hun zoekvraag vooralsnog beperken tot de grote steden in de Randstad.

Bekijk de regiorapporten

Dynamis
Neem contact op met Dynamis

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Dynamis: Vraag naar bedrijfsruimte zeer gevoelig voor economische schommelingen

Dynamis: Vraag naar bedrijfsruimte zeer gevoelig voor economische schommelingen

De dynamiek in de bedrijfsruimtesector is zeer afhankelijk van de staat van de economie. Een eventuele coronacrisis kan dan ook grote gevolgen hebben voor de...
Veel interesse in monumentale kantoren bij economische groei

Veel interesse in monumentale kantoren bij economische groei

Karakteristieke panden versterken het imago, maar werknemers ondervinden de nadelen
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie