Terugblik Sprekende Cijfers Symposium 2018

Terugblik Sprekende Cijfers Symposium 2018

Op donderdag 8 februari jl. vond voor de zestiende keer het Dynamis Sprekende Cijfers Symposium plaats op de ss Rotterdam. Tom van 't Hek heette de aanwezigen welkom en fungeerde als dagvoorzitter. Tom van 't Hek en Wilfred van der Neut blikten terug op het afgelopen jaar, waarna Rogier Weck (Researcher) dieper in ging op het jaarrapport Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2017

Rogier Weck geeft in zijn presentatie aan dat de snel dalende aanbodtrend er toe heeft geleid dat de aanbodpiek uit de crisisjaren is omgeslagen naar een historisch laagtepunt in het vierde kwartaal van 2017. Het aantal voor verkoop beschikbare woningen bevindt zich op het laagste niveau sinds begin 2008. Het huidige aanbod sluit bovendien minder aan op de kwalitatieve vraag. De sterke aanboddaling leidt tot een steeds beperktere keuze voor woningzoekers. Eind 2016 was de marktdruk voornamelijk in de Randstedelijke gemeenten zeer hoog, maar gedurende 2017 is ook in veel steden buiten de Randstad een zeer krappe marktsituatie ontstaan.

Bekijk de presentatie van Rogier Weck

Onno Dwars, directeur Ballast Nedam, ging in zijn presentatie in op het duurzaam bouwen van woningen. Alles is liefde ook in de bouw. Nu we weten dat het toenemende aantal singles één van de redenen is voor onze bouwdrift, moeten we ons afvragen of dat wel zo wenselijk en duurzaam is. Singles gebruiken namelijk tussen de 20 en 40 procent meer energie en zijn 15 procent ongelukkiger. Tevens leidt dit tot eenzaamheid en eenzaamheid leidt tot hogere zorgkosten en niet tot meer gelukkige mensen.

Bekijk de presentatie van Onno Dwars. Zie ook het artikel "Alles is liefde ook in de bouw" van Onno Dwars op LinkedIn.

Aansluitend vond onder leiding van Tom van 't Hek de discussie plaats over het gewenste beleid op de woningmarkt met betrekking tot duurzaamheid.

  1. Jan-Willem van de Groep - Oprichter van Factor Zero
  2. Robert Simons - Wethouder Gemeente Rotterdam, stedelijke ontwikkeling en integratie
  3. Bob van der Zande - Directeur Residential Development Metropolitan Regio Amsterdam
  4. Onno Dwars - Directeur Ballast Nedam Development

Afsluiter van de dag was Peter Creemers van NieuwsteOrganiseren.nl, over Inspireren, Organiseren en Verbinden. Hij ondersteunt organisatievernieuwing met als focus zelfsturing vanuit passie en anders samenwerken: slimmer, beter en leuker.

Bekijk de presentatie van Peter Creemers of de inspiratieposter.

Zie foto's van het symposium voor een overall impressie of de video impressie. (foto's zijn gemaakt door fotograaf Kim Krijnen)

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie