Verduurzaming logistiek vastgoed in de lift: 51,8% meer BREEAM-NL certificeringen

Geschreven door Dynamis op 12 juni 2024

AMSTERDAM, 11 juni 2024 – Vastgoedontwikkelaar Panattoni, LXA Advocaten en makelaarsvereniging Dynamis hebben vandaag tijdens PROVADA in Amsterdam de whitepaper "BREEAM-NL Certificaten: De Duurzame Boost voor Logistiek Vastgoed" gepresenteerd. De whitepaper onthult een indrukwekkende stijging van 51,8% in het aantal BREEAM-NL gecertificeerde logistieke panden in 2023 ten opzichte van het voorgaande jaar. De whitepaper werpt een licht op de tastbare voordelen van BREEAM-NL uit de praktijk. Rudy van der Helm, Manager Ontwikkeling en beheer van DGBC, nam het eerste exemplaar van de whitepaper in ontvangst.
"De resultaten uit de whitepaper benadrukken de cruciale rol van BREEAM-NL certificering in de verduurzaming
van logistiek vastgoed. De toename van het aantal gecertificeerde logistieke panden toont aan dat de sector actief bijdraagt aan de energietransitie en duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. Het is bemoedigend om te zien dat steeds meer partijen de voordelen van BREEAM-NL erkennen en implementeren," aldus Rudy van der Helm.

Impact BREEAM-NL certificering
BREEAM-NL is een internationaal erkende standaard voor duurzaamheid die objectief meetbare voordelen biedt. Een belangrijk inzicht uit de whitepaper is dat het BREEAM-NL certificaat voor alle partijen die betrokken zijn bij een logistieke vastgoedontwikkeling toegevoegde waarde heeft.

Voor investeerders betekent het voldoen aan BREEAM-NL criteria dat hun vastgoed voldoet aan de Europese duurzaamheidscriteria en eisen van de EU Taxonomie. Dit maakt het gemakkelijker om te rapporteren onder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en trekt groene investeringen aan.

Voor eindgebruikers vergemakkelijkt BREEAM-NL de bijdrage aan de ESG-doelstellingen (Environmental, Social, and Governance) en de naleving van duurzaamheidsrapportages zoals vereist onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Verder kan een hoge BREEAM-NL score leiden tot praktische voordelen zoals lagere operationele kosten door verbeterde energie-efficiëntie en verminderd waterverbruik en een gezondere werkomgeving door een betere luchtkwaliteit en natuurlijk licht.

Voorbeeldprojecten
In de whitepaper worden ook diverse voorbeeldprojecten besproken van logistiek vastgoedontwikkelaar Panattoni die uitsluitend volgens BREEAM-NL ontwikkeld. Na de uitreiking van de whitepaper aan Rudy van der Helm ontving Panattoni uit handen van Van der Helm het BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat voor het recent opgeleverde Panattoni Park Twente.

"We zijn verheugd om het BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat voor Panattoni Park Twente in ontvangst te nemen. Voor ons is duurzaamheid meer dan alleen een certificering; het is een integraal onderdeel van onze bedrijfsfilosofie. Dit certificaat bevestigt niet alleen onze inzet voor duurzame ontwikkeling, maar ook de bevindingen uit onze recente whitepaper, waarin we de voordelen van BREEAM-NL voor de sector hebben onderstreept."

Klik hier voor de whitepaper ‘BREEAM-NL Certificaten: De Duurzame Boost voor Logistiek Vastgoed.’

Over Panattoni
Panattoni, 37 jaar geleden opgericht in de Verenigde Staten door Carl Panattoni, is een van 's werelds grootste particuliere ontwikkelaars van industrieel en logistiek vastgoed. Naast het ontwikkelen van state-of-the-art multifunctionele bedrijfsgebouwen biedt Panattoni aanpalende diensten, waaronder property management. Duurzaamheid is een speerpunt van de onderneming. In Nederland hebben alle Panattoni ontwikkelingen het BREEAM-NL-duurzaamheidscertificaat. Zij zijn aardgasvrij en waar mogelijk is bij de ontwikkeling gebruikgemaakt van duurzame bouwmaterialen. Bij elke nieuwe ontwikkeling onderzoekt Panattoni het optimaal benutten van het zonnepotentieel van het betreffende dak.

Website
www.panattonieurope.com/nl

Media contact
Robin Schouten
rschouten@webershandwick.com
06 42934481

Over LXA Advocaten
LXA Advocaten is een dynamisch kantoor met vestigingen in Den Bosch en Amsterdam. Met een team van 12 partners en meer dan 40 gespecialiseerde professionals bieden wij hoogwaardige juridische dienstverlening. Wij staan bekend om onze diepgaande kennis en expertise in (logistiek) vastgoed, zoals vastgoedtransacties, huurrecht, bouwrecht, omgevingsrecht, milieurecht, en meer. Duidelijkheid en richting is wat wij onze relaties bieden. Eenvoudig als het kan, gedetailleerd als het moet. Kwaliteit én betrokkenheid waarop u kunt vertrouwen.

Website
https://www.lxa.nl/nl/

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Uitdagingen voor Nieuwbouw: Regionale Verschuivingen onder de Wet Betaalbare Huur

Uitdagingen voor Nieuwbouw: Regionale Verschuivingen onder de Wet Betaalbare Huur

De Nederlandse woningmarkt staat onder druk met een groeiende vraag naar betaalbare huurwoningen in zowel de sociale als de vrije sector. Om aan deze vraag te voldoen, wordt nieuwbouw...
De Invloed van Duurzaamheid en Locatie op het nieuwe WWS-puntenstelsel

De Invloed van Duurzaamheid en Locatie op het nieuwe WWS-puntenstelsel

Afgelopen dinsdag 18 juni debatteerde de Eerste Kamer met demissionair minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de Wet betaalbare huur. Tijdens dit debat...
Bekijk overzicht