Zuidkampweg 5, 7524 NB, Enschede
Verkocht 7524 NB, Enschede

Zuidkampweg 5, 7524 NB, Enschede

Omschrijving

Vanaf 1940 is in het midden van het huidige plangebied ‘t Vaneker een legeringscomplex gebouwd door de bezetter. De ruim honderd gebouwen dienden voor verblijf, werk en ontspanning. De gebouwen zijn zoveel mogelijk onopvallend qua ligging en stijl gebouwd en met een...

Lees meer

Kenmerken

Woonoppervlakte 128 m²
Aantal kamers 3 kamers
Perceel 1236 m²
Meer kenmerken

Vragen over deze woning?

Wijkstatistieken

Leeftijd buurtbewoners
Huishoudens
Koop/Huur

Kenmerken

Overdracht
Status Verkocht
Aanvaarding in overleg
Bouw
Soort woning eengezinswoning
Woning type Woonhuis
Type woning vrijstaande woning
Permanente bewoning ja
Bouwjaar 1940
Bouwvorm bestaande bouw
Soort dak zadeldak
Materiaal van dak
 • pannen
Locatie
Adres Zuidkampweg 5
Plaats Enschede
Land NL
Ligging
 • open ligging
 • buiten bebouwde kom
 • in bosrijke omgeving
Oppervlakte en inhoud
Woonoppervlakte 128 m²
Inhoud 759 m³
Perceeloppervlakte 1236 m²
Indeling
Aantal verdiepingen 1
Aantal kamers 3
Aantal woonlagen 1 woonlagen
Energie
Isolatie
 • geen isolatie
Warm water
 • c.v.-ketel
Buitenruimte
Tuin
 • tuin rondom
Parkeergelegenheid
Garage
 • geen garage
Onderhoud
Onderhoud binnen slecht
Onderhoud buiten matig
Overig
Huidig gebruik Woonruimte
Huidige bestemming Woonruimte

Uitgebreide omschrijving

Vanaf 1940 is in het midden van het huidige plangebied ‘t Vaneker een legeringscomplex gebouwd door de bezetter. De ruim honderd gebouwen dienden voor verblijf, werk en ontspanning. De gebouwen zijn zoveel mogelijk onopvallend qua ligging en stijl gebouwd en met een duidelijke, landelijke uitstraling. Na 1945 heeft de natuur zo’n 50 jaar ongestoord haar gang kunnen gaan. Hierdoor is een prachtig en uniek gebied ontstaan met een sterk cultuurhistorisch karakter. In totaal staan er nu nog ruim 40 van deze historische panden op 't Vaneker. Het grootste deel van de panden is inmiddels verkocht. Eén van de laatste panden wordt nu verkocht.

ZUIDKAMPWEG 5
Vrijstaand pand op een perceel van ca. 1.236 m².

INDELING O.A.:
Begane grond: entree/hal, berging met c.v. ketel, 2 aparte ruimtes.
Het pand biedt de mogelijkheid om naar eigen inzicht en wens te verbouwen naar een 1 woonhuis binnen de gestelde kaders.

BIJZONDERHEDEN:
Het kavel moet nog worden uitgemeten, de uitmeetkosten van het Kadaster zijn voor rekening koper.
De nieuwe aansluitkosten voor de nutsvoorzieningen, riolering en glasvezel zijn voor rekening koper.
Zelfbewoningsplicht aanwezig!

BEZICHTIGINGEN OP AFSPRAAK:
Bij interesse wordt u uitgenodigd op kantoor en wordt u volledig bijgepraat. Daarna kan er een afspraak worden gemaakt om het pand te bezichtigen.

VERKOOP BIJ INSCHRIJVING:
Het pand wordt verkocht via een verkoop bij inschrijving. De inschrijvingstermijn loopt af op 01 april 2021 om 12.00 uur. Hordijk & Hamer Notarissen zal op dat moment de ingestuurde enveloppen openen, waarna de verkoper zich het recht van gunning voorbehoud. Uiterlijk 08 april zal de uitslag bekend worden gemaakt.

BEELDKWALITEIT
De welstandszorg is erop gericht het karakter van de verstrooid liggende gebouwen als geheel en in het bijzonder de zichtgevels bij de transformatie naar de woonbestemming te behouden. Voor aanpassingen van het gevelbeeld en toevoegingen zijn de algemene welstandscriteria van toepassing. Toevoegingen dienen door materiaal en kleurgebruik duidelijk in contrast te staan met het bestaande gebouw. Kleuren van toevoegingen vormen een rustig en natuurlijk palet. Erfafscheidingen benadrukken de vloeiende overgang van openbaar naar privé en hebben een groene uitstraling.

KENMERKEN
Kaveloppervlakte ca. 1.236 m².
Maximale bouwhoogte woonhuizen met kap: 10 meter.
Maximale goothoogte woonhuizen met kap: 4 meter.
Bestemming: groen met aanduiding wonen categorie B, bouwaanduiding "karakteristiek".

HISTORIE
Middenin 't Vaneker ligt Zuidkamp. Deze militaire basis speelde een belangrijke rol in de militaire geschiedenis van Nederland. Het gebied is vanaf 1940 als paviljoenkazerne gebouwd door de bezetter. De opzet van de kazerne is gebaseerd op een Twentse buurtschap in een essen- en kampenlandschap. Zodat het vanuit de lucht niet herkenbaar was als militair terrein. Het resultaat? Een zeer kleinschalig landschap. De bebouwing sluit aan op de lokale Twentse traditie met baksteenarchitectuur onder pannendaken, donkergroen geverfde houten delen en raamluiken.

PERSPECTIEF
Met behoud van zoveel mogelijk landschappelijk en cultuurhistorisch waardevolle elementen wordt 't Vaneker een ruim opgezet woongebied. Achter een centrale doorgaande weg, liggen straks verschillende ruime woningen verscholen.

NATUUR
Twee beken slingeren door het gebied van oost naar west. Tussen de beken liggen de oude weilanden en essen. De essen zijn open delen in het kleinschalige landschap. Een soort 'groene' kamers begrensd door beplanting. De beken en agrarische activiteiten vormen een belangrijke basis voor het afwisselende landschap van 't Vaneker. De beken verzorgen de natuurlijke afvoer van het oppervlaktewater. Kwelwater afkomstig van de essen en hoger gelegen delen van de stuwwal bevorderen het waterrijke karakter van het gebied. Er is een nog onsamenhangende beekstructuur zichtbaar, bestaande uit slootjes, greppels en poelen die deze gebieden afwateren richting de Eschbeek.

CULTUUR
Tijd voor cultuur? Vanuit 't Vaneker ben je in een mum van tijd in de Enschedese binnenstad met het Wilminktheater, het Vestzak theater en Concordia. Een autorit verderop ben je in het gemoedelijke Hengelo met poppodium Metropool of het karakteristieke Delden met onder meer het prachtige landgoed Twickel. Even wegdromen bij een mooi schilderij of beeldende kunst? In Twente zijn tal van musea en galerieën.

BUITENSHUIS
Enschede, en breder Twente, is een krachtige, dynamische werkomgeving. Universiteit Twente, Kennispark Twente, Saxion Hogescholen, World Trade Centre Twente, Ten Cate, Grolsch. Bedrijvigheid genoeg!
Kennis en kwaliteiten gecombineerd met Twents ondernemerschap. En dat om de hoek!

Wijkstatistieken

Leeftijd buurtbewoners

Huishoudens

Koop/Huur

 • Mannelijke inwoners

  4.630
 • Vrouwelijke inwoners

  4.470
 • Inwoners Enschede

  80.488
 • Inwoners Enschede

  77.652
 • Auto('s)

  1,4 per huishouden
 • Gemiddelde vraagprijs

  € 267.000,-

Deel dit bericht:

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie