Dynamis: Aanbod verdampt voor woningzoekers met inkomen onder de € 55.000

Geschreven door Rogier Weck op 23 januari 2020

Voor woningzoekers in het betaalbare segment droogt het beschikbare aanbod in hoog tempo op. Maar liefst driekwart van het aanbod is duurder dan 2,5 ton, voor huishoudens met een inkomen lager dan € 55.000 zijn deze woningen niet te betalen.

Dit blijkt uit de twaalf regiorapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2019 die Dynamis vandaag heeft gepubliceerd.

Alleen in het dure woningsegment valt meer te kiezen

Het aanbod van betaalbare woningen neemt door het hele land af. In een jaar is het aanbod onder de 2,5 ton afgenomen van 22 duizend naar 13,5 duizend woningen. In gemeenten als Utrecht, Tilburg en Emmen is dit betaalbare aanbod in een jaar tijd zelfs gehalveerd. Tegelijkertijd hebben woningzoekers in het hogere segment hun keuzemogelijkheden in veel stedelijke gemeenten juist zien toenemen door nieuwbouwontwikkelingen.

Kopers betalen € 45.000 meer voor een nieuwbouwwoning

Door het hoge prijsniveau komen middeninkomens nauwelijks in aanmerking voor een nieuwbouwwoning, in het afgelopen jaar waren vijf op de zes verkochte nieuwbouwwoningen duurder dan 2,5 ton. Nieuwbouwwoningen worden vaak in een hogere prijsklasse aangeboden omdat ze over het algemeen groter zijn dan bestaande woningen. Daarnaast bestaat er een prijsverschil door het hogere afwerkingsniveau en de oplopende bouwkosten.

Kleinere nieuwbouwwoningen zijn niet de oplossing

Het verleggen van de focus naar kleinere en daardoor goedkopere woningen in de nieuwbouw is echter niet de oplossing. De doelgroep van nieuwbouw bestaat grotendeels uit doorstromers die een stap willen maken in de woonkwaliteit en bereid zijn daar meer voor te betalen. Uiteindelijk zorgt hun verhuizing voor een keten aan verhuisbewegingen, waardoor zoekers van goedkopere woningen ook aan de beurt komen.

Dynamis: Aanbod verdampt voor woningzoekers met inkomen onder de € 55.000
Rogier Weck
Neem contact op met Rogier

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Betaalbaar huren: moet de overheid ingrijpen?

Betaalbaar huren: moet de overheid ingrijpen?

Alle politieke partijen zijn van mening dat huurprijzen van woningen gereguleerd moeten worden, vanuit het uitgangspunt dat wonen voor iedereen betaalbaar moet zijn. Er zijn echter grote...
Kwartaal update Nederlandse woningmarkt Q2 2023

Kwartaal update Nederlandse woningmarkt Q2 2023

De Nederlandse woningmarkt heeft in het tweede kwartaal een ander beeld laten zien dan voorgaande...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie