Dynamis: Starters profiteren nauwelijks van het extra woningaanbod

Dynamis: Starters profiteren nauwelijks van het extra woningaanbod

Geschreven door Rogier Weck op 22 oktober 2020

Door de coronacrisis worden meer woningen te koop gezet, maar dit geldt niet voor het prijssegment waarin de meeste starters actief zijn. Vooral doorstromers in de hogere prijsklassen hebben meer keuze en veroorzaken zo de huidige verkooppiek.

Dit blijkt uit de twaalf regiorapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2020 die Dynamis vandaag heeft gepubliceerd.

Vooral doorstromers hebben meer keuzeruimte
Het woningaanbod voor starters neemt amper toe sinds het begin van de coronacrisis. In 4 op de 5 gemeenten zijn deze zomer minder woningen met een vraagprijs onder de € 250.000 te koop gezet vergeleken met vorig jaar. Tegelijkertijd zien zoekers met een ruimer budget het aantal keuzemogelijkheden sterk toenemen. In het merendeel van de gemeenten is een ruime toename zichtbaar van de aanmeldingen in de hogere prijsklassen.

Verkopen van dure woningen veroorzaken verkooppiek
De zomer van 2020 gaat de boeken in als de drukste zomer op de woningmarkt ooit. De verkopen van woningen met een vraagprijs hoger dan € 450.000 namen het sterkst toe vergeleken met vorig jaar. In bijna alle gemeenten werden meer woningen verkocht in dit prijssegment. Een segment waarin voornamelijk doorstromers actief zijn, doordat starters deze woningen nauwelijks kunnen betalen. Het aantal verkopen van woningen onder € 250.000 vertoonde een opvallende daling, in 4 op de 5 gemeenten was dit aantal lager dan vorig jaar.

Bekijk de regiorapporten

Bekijk de infographic

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie