Dynamis: Vraag naar kantoorruimte in het MKB minder geraakt door coronacrisis

Geschreven door Dynamis op 2 maart 2021

In 2020 is fors minder kantoorruimte verhuurd of verkocht. Met name grote bedrijven stellen hun huisvestingsbeslissing uit tijdens de coronacrisis. Tegelijkertijd blijven kleinere bedrijven wel nieuwe kantoorruimte in gebruik nemen.

Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2021 van Dynamis.

MKB minder terughoudend op de kantorenmarkt
Onder kleine kantoorgebruikers is nauwelijks sprake van een terugval in de vraag naar kantoorruimte. In het MKB is meer zicht op de behoeftes van het personeel om thuis te werken en is men sneller teruggekeerd naar kantoor. Het aantal transacties van kantoorruimtes kleiner dan 500 m² is in 2020 vrijwel gelijk gebleven aan 2019, terwijl het aantal transacties van grotere kantoren met bijna 40% is afgenomen.

Kantorenmarkt vier grote steden hardst geraakt
Door het vele thuiswerken kunnen met name grote bedrijven moeilijk inschatten wat hun toekomstige behoefte aan kantoorruimte is. De klap van de coronacrisis komt hierdoor het hardst aan in de vier grootste steden van Nederland, waar vooral verhuizingen van grotere bedrijven het marktbeeld bepalen. In deze steden is in 2020 de helft minder kantoorruimte in gebruik genomen dan in 2019.

Coronacrisis leidt tot stuwmeer van vraag naar kantoorruimte
Zodra werknemers weer terug kunnen keren naar kantoor zal naar verwachting een sterke inhaalslag plaatsvinden op de kantorenmarkt. Door de onzekerheid rondom corona hebben veel bedrijven hun aflopende huurcontracten in 2020 flexibel verlengd. Deze partijen komen tegelijkertijd op de markt met de bedrijven waarvan het huurcontract in 2021 afloopt.

Bekijk de rapporten

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Waarom een winkelpand met een minder energiezuinig label meer huur oplevert

Waarom een winkelpand met een minder energiezuinig label meer huur oplevert

In 2025 komt er naar verwachting een nieuwe verplichting op de vastgoedmarkt waarbij winkelpanden, net zoals woningen en kantoren, moeten voldoen aan een energielabelverplichting, namelijk...
Hoe een BREEAM-NL certificering strookt met de huurprijs

Hoe een BREEAM-NL certificering strookt met de huurprijs

DEEL II: Dit is de tweede post over het onderzoek naar BREEAM-NL gecertificeerde panden in Nederland. Vorige week ging het over de spreiding van BREEAM-NL...
Bekijk overzicht