Dynamis: Woningen verkopen in recordsnelheid tijdens coronacrisis

Dynamis: Woningen verkopen in recordsnelheid tijdens coronacrisis

Geschreven door Rogier Weck op 23 juli 2020

In meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten bereikte de verkoopsnelheid een record. Zowel kopers als verkopers voelen steeds meer de urgentie om de transactie plaats te laten vinden, gedreven door zowel de economische onzekerheid door corona als de aanhoudende krapte op de woningmarkt.

Dit blijkt uit de twaalf regiorapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2 2020 die Dynamis vandaag heeft gepubliceerd.

Snelle verkopen door extra aanbod
Door de coronacrisis zetten meer eigenaren hun woning te koop en woningzoekers grijpen in deze schaarse markt direct hun kans. Verkopers vonden gemiddeld in 32 dagen een koper, dit is ruim een week sneller dan het vorige record eind 2019. Hieruit blijkt dat beide partijen minder tijd nemen voor de onderhandelingen over de prijs en de voorwaarden.

Heel Nederland heeft meer haast
Met name in de steden brak de verkoopsnelheid records. In maar liefst 27 van de 31 gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners was dit het geval. Maar ook in de minder dichtbevolkte delen van Nederland was sprake van versnelde verkopen. Zo daalde de gemiddelde verkooptijd in Friesland met ruim twee weken ten opzichte van het record een half jaar geleden.

Gehaaste verkopen leiden niet tot lagere prijzen
Kopers weten nog niet financieel te profiteren van de haast onder de verkopende partijen. De woningprijzen zijn in het afgelopen kwartaal als vanouds doorgestegen. Door de sterke concurrentie tussen de woningzoekers blijven hoge en snelle biedingen noodzakelijk.

Bekijk de regiorapporten

Bekijk de infographic

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie