Dynamis: Kansen voor regio’s buiten de Randstad in veranderende kantorenmarkt

Dynamis: Kansen voor regio’s buiten de Randstad in veranderende kantorenmarkt

Geschreven door Dynamis op 10 september 2020

Het massale thuiswerken tijdens de lockdown heeft voor vele werkgevers en werknemers de visie op het kantoorgebruik veranderd. Deze schuivende panelen op de kantorenmarkt bieden kansen voor de regio’s buiten de Randstad.

Randstedelijke kantoormarkt leed onder eigen populariteit

Het collectieve thuiswerken heeft blootgelegd dat de Randstad voor de crisis zwaar onder druk stond. Door de opgelopen schaarste konden bedrijven hun verhuiswens niet realiseren, congestie had lange reistijden tot gevolg en ook de woningprijzen stegen de pan uit. Een deel van deze problemen zijn sinds de start van de intelligente lockdown sterk verminderd.

Vergroot concurrentiekracht van de regio

Om deze positieve neveneffecten ook na de crisis te behouden, is een betere spreiding van de werklocaties in Nederland noodzakelijk. Regio’s buiten de Randstad, als Twente en de Brabantse Stedenrij, moeten verdergaand samenwerken om een concurrerende hotspot te ontwikkelen. Bedrijven zullen dan vaker hun vestigingsbeslissing in het voordeel van de regio laten uitvallen, of hier satellietkantoren openen om reistijden voor werknemers te beperken.

Focus op de winnaars
Om als regio als winnaar uit de coronacrisis te komen, moet één centrale kantorenlocatie worden aangewezen. Door het grotere verzorgingsgebied kan worden geïnvesteerd in de aantrekkelijkheid, onder andere door het realiseren van voldoende kwalitatieve kantoorruimte en goede OV-ontsluitingen. Om de groei van de aangewezen locatie te faciliteren, zullen andere steden in de regio delen van de kantorenvoorraad moeten herbestemmen.

Download de infographic

Landelijk beeld

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie