Hudson's Bay vertrekt | Wat zijn de kansen voor deze leegstaande panden?

Hudson's Bay vertrekt | Wat zijn de kansen voor deze leegstaande panden?

Hudson's Bay vertrekt en laat een enorme hoeveelheid leegstaande winkelmeters op toplocaties in de Nederlandse binnensteden achter. Wij vroegen onze vastgoedspecialisten waar de kansen liggen voor deze panden.

Geen retailer zal het complete pand willen huren

Als we kijken naar het laatste Sprekende Cijfers Winkelmarkten rapport blijkt dat een grootschalig warenhuis voor een breed publiek in veel binnensteden niet rendabel is. De kans is nagenoeg nihil dat een andere retailer de volledige V&D/Hudson’s Bay panden gaat huren.

‘Om de potentie van de panden te behouden, heeft een gedeeltelijke transformatie de beste kans van slagen’ aldus Rick van Zwet, Research Manager van Dynamis. ‘In dit geval kan de begane grond en eventueel de eerste verdieping wederom worden ingezet als winkelruimte, terwijl de bovenliggende verdiepingen naar kantoorruimte of woonruimte worden getransformeerd. Vanuit deze andere vastgoedsegmenten bestaat een sterke ruimtevraag op deze centrale locaties, waardoor naar verwachting voldoende nieuwe gebruikers zich zullen melden.’

Verschillende mogelijke opvullingen van de begane grond

Rob Temmink, vastgoedadviseur bij Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars (partner in Dynamis) gelooft ook niet dat in zijn regio voor het gehele pand een gebruiker gaat worden gevonden. Het Hudson’s Bay-pand in Enschede heeft namelijk een winkelvloer van bijna 10.000 m². De verschillende verdiepingen splitsen lijkt hem het beste alternatief. De begane grond en de 1ste etage zullen na verkaveling uitstekend te verhuren zijn aan verschillende retailers.

Ook het Hudson’s Bay-pand in Rotterdam leent zich goed voor een soort ‘mix-use’/verkaveling geeft Ted Rommelse, directeur bij Ooms Makelaars (partner in Dynamis) aan. Dit pand is gevestigd op één van de meest ‘high traffic’ locaties van de stad. Een mix van horeca en retail aan de randen op de begane grond zou een geschikte oplossing zijn.

Transformeren van de bovenverdiepingen

Daarboven wordt het, volgens Rob Temmink, in Enschede voor retailers lastig en zal een invulling in de vorm van kantoren, leisure/fitness dan wel een ombouw naar appartementen een logische keuze zijn. Ted Rommelse ziet de bovenverdieping in Rotterdam eerder met co-working offices ingevuld worden, al dan niet aangevuld met een sportschool of leisure invulling. Een andere mogelijkheid zou zijn om een deel van het gebouw weg te halen om vervolgens de hoogte in te gaan en een woon/werk gedeelte ervan te maken.

In totaal moeten ruim 150.000 vierkante meters opnieuw worden ingevuld door het vertrek van Hudson’s Bay. Voor de panden Enschede en Rotterdam zien onze twee vastgoedspecialisten de beste kansen in een gemengde functie. Ook voor de potentie van de andere Hudson’s Bay-panden gaan onze retail specialisten graag het gesprek aan, om op zoek te gaan naar een nieuwe invulling voor het vastgoed.

Sprekende cijfers

Download de Sprekende Cijfers Winkelmarkten 2019

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie