Kwartaal update Nederlandse woningmarkt Q2 2023
Geschreven door Dirk Jesse Schaafsma op 27 juli 2023De Nederlandse woningmarkt heeft in het tweede kwartaal een ander beeld laten zien dan voorgaande kwartalen.
- Aantal aanmeldingen zijn gestegen
- Aantal verkopen zijn gestegen
- Verkoopprijzen zijn gestegen
- Verkooptijden zijn flink afgenomen.
Na vier kwartalen afname, eindelijk weer verbetering
Tot halverwege 2022 was de Nederlandse koopwoningmarkt gunstig voor verkopers. Verkooptijden daalden en de prijzen stegen. Sinds Q3 2022 steeg het aanbod maar daalden de aanmeldingen en verkopen als gevolg van een laag vertrouwen. De beweging op de woningmarkt was beperkt. Afgelopen kwartaal is de ommekeer ingezet. Op kwartaalbasis is er een duidelijke verandering zichtbaar. In Q2 zijn er 13% meer aanmeldingen en ook het aantal verkopen trekt aan naar 49.500 woningen (+15%) t.o.v. Q1. Het verbeterde woningmarktsentiment is ook te zien in de gedaalde verkooptijd van gemiddeld 48 naar 39 dagen (-20% t.o.v. Q1). Voor alle woningtypes is de verkooptijd gedaald.
Einde van de prijscorrectie
Deze ontwikkeling is ook te zien bij de verkoopprijs, die toegenomen is naar € 3.830 per m² (+1,6% t.o.v. Q1). Voornamelijk appartementen zijn meer in prijs gestegen dan eengezinswoningen. De vierkante meter prijzen zijn alleen in Flevoland en Zeeland gedaald (beiden met -2%) en in de G5 is de stijging 3,6%. Sinds de piek in 2022 is de verkoopprijs nog wel 7% lager. Er zijn in het tweede kwartaal van 2023 meer grotere en duurdere woningen verkocht dan in het eerste kwartaal. Bij 26% van de verkopen ging het om een woning groter dan 200 vierkante meter. Waar in Q1 voor een derde minder woningen boven de miljoen euro verkocht zijn, is dit kwartaal het aantal verkopen met 64% gestegen. In Amsterdam zijn er zelfs 154 miljoenenwoningen verkocht, wat een verdubbeling is van het aantal verkopen.
Aanbod van nieuwbouw blijft moeite hebben de vraag te vinden
Hoewel er 9% meer nieuwbouwverkopen zijn dan in Q1, blijft het verschil tussen aanbod en verkopen van nieuwbouw nu al drie kwartalen op rij rond de 24% hangen. Dit betekent dat er tegenover de vier nieuwbouwwoningen die aangeboden worden, er maar een verkocht wordt. Terwijl de wens van consumenten wel bestaat, gaan zij niet tot aankoop over. Naast de lange doorlooptijd van nieuwbouwprojecten is de financierbaarheid ook een oorzaak voor de vraaguitval. Wanneer het eerste half jaar vergeleken wordt met het eerste half jaar van 2022, dan zijn de transactieprijzen per m² van bestaande bouw woningen met 7% gedaald, terwijl de prijzen van nieuwbouw koopwoningen juist met 3% gestegen zijn. Door de opgelopen hypotheekrente is sinds halverwege 2022 een abrupt einde gekomen aan de voorgaande jaren van waardestijgingen. Bij nieuwbouw koopwoningen zijn de vraagprijzen minder flexibel door de hoge grond en bouwkosten en dit maakt dat ze relatief duur zijn geworden, wat de verkoopbaarheid lastig maakt. Er zullen de komende jaren minder nieuwbouwwoningen te koop komen. De beleidsonzekerheid zal toenemen na de val van het kabinet, wat de bouwactiviteit verder zal verminderen en doorstroming zal belemmeren. Nu al ligt het totaal uitgegeven bouwvergunningen in een kwartaal op een dieptepunt sinds 2016. Noemenswaardig is dat het aantal uitgegeven bouwvergunningen voor de bouw van sociale huurwoningen niet eerder zo hoog is geweest sinds 2012.
Verschil in transactieprijs per vierkante meter tussen januari - juni 2023 ten opzichte van januari - juni 2022
Bent u geïnteresseerd in de actuele stand van zaken op de woningmarkt per gemeente? Lees de Sprekende Cijfers van alle gemeentes hier dynamis.nl/research-wonen
Heeft u vragen over deze blog of over de lokale woningmarkt? Mail naar research@dynamis.nl